Organizacije Greenpeace UK i Runnymede Trust — klimatska organizacija i antirasistički think-tank — objavile su zajedničko izvješće u kojem klimatske promjene opisuju kao nasljeđe rasizma i kolonijalizma.

Izvješće pod naslovom „Suočavanje s nepravdom: rasizam i hitna ekološka situacija” tvrdi da, ne samo da zapadne nacije trebaju usporiti svoja gospodarstva, već moraju usvojiti progresivne antirasističke programe kako bi okončale takozvanu klimatsku krizu.

Konkretno, izvješće cilja na Ujedinjeno Kraljevstvo zbog njegove kolonijalne povijesti, a autor objavljenog izvješća tvrdi da je Britanija ili napala ili kolonizirala praktički svaku zemlju na svijetu, te da UK i druge zapadne nacije moraju platiti reparacije “globalnom jugu”.

“…postoji potreba za brzom nadoknadom štete, uglavnom od europskih zemalja i SAD-a prema južnoameričkim, afričkim i azijskim zemljama, zbog povijesti kolonizacije i iskorištavanja, koji su mnoge od ovih regija ostavili u stanju ranjivosti, kao što je prikazano u ovom izvješću”, tvrdi se u dokumentu.

“Ovo izvješće ilustrira kako su sustavni rasizam i kolonijalizam vođeni moćnim vladama i tvrtkama u središtu ekološke opasnosti s kojom se danas suočavamo”, također stoji u dokumentu. “Postalo je jasno da se, ako se želimo smisleno uhvatiti u koštac s hitnim stanjem okoliša, moramo pozabaviti rasizmom s kojim je ono tako inherentno povezano.”