Greta objavila knjigu i poručuje: „Slušajte znanost“

Greta Thunberg dala je svijetu poklon za Valentinovo u obliku svoje nedavno objavljene Klimatske knjige, kritike protiv fosilnih goriva, kapitalističkog konzumerizma i „globalnog sjevera“.

Objavio ju je Penguin Press u utorak, knjiga na 464 stranice poziva čitatelje da „slušaju znanost“ prije nego što bude prekasno.

„Klimatska i ekološka kriza najveća su prijetnja s kojom se čovječanstvo ikada suočilo“, piše Thunberg, i bit će „pitanje koje će definirati i oblikovati naš budući svakodnevni život kao nijedno drugo“.

„Klimatska knjiga“ podijeljena je u pet dijelova: Kako funkcionira klima, Kako se naš planet mijenja, Kako utječe na nas, Što smo učinili u vezi s tim i Što moramo učiniti sada, i uključuje 105 gostujućih eseja o temama u rasponu od ledenjaka do ekonomije, od brze mode do gubitka vrsta, od pandemija do otoka koji nestaju, od krčenja šuma do gubitka plodnog tla, od nestašice vode do autohtonog suvereniteta, od buduće proizvodnje hrane do proračuna ugljika.

Knjiga je dobila ulizivačke pohvale od svih uobičajenih osumnjičenika, od Associated Pressa preko New York Timesa do Guardiana.