Klimatska histeričarka i aktivistica Greta Thunberg u četvrtak je pokrenula niz skupova u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu. Njezina skupina Fridays for Future je rekla da planira održati događaje u više od 40 gradova diljem svijeta.

Mi vodimo demonstracije u 12 sati, usred dana, jer su životi ukrajinskog naroda zaustavljeni, a ne po njihovom izboru. Također želimo zaustaviti naše živote u solidarnosti s njima”, rekao je student aktivista Friday for Future u Varšavi za Yahoo News.

Ukrajinski glasovi, glasovi izbjeglica, predvodit će te demonstracije, a mi ćemo kao petak biti samo domaćin, pružajući logistiku da se to ostvari“, rekao je student, misleći na veliki broj ukrajinskih izbjeglica koji su prešli granicu s Poljskom tijekom ruskog napada.

Skupovi petkom za budućnost planirani su u Njemačkoj, Portugalu, Italiji i Nigeriji, a grupa kaže da bi mogla promijeniti globalni klimatski prosvjed koji su planirali za 25. ožujka kako bi se umjesto toga usredotočio na rusku invaziju.