Predvodnica apokaliptičnog kulta klimatskih histeričara napokon je dobila medijsku pozornost. Ovaj put razlog tome je njen apel UN-u za podršku tužbi koja je podignuta protiv nekoliko zemalja koje koriste fosilna goriva kao osnovu svog funkcioniranja.

Prema Gretinim tvrdnjama, mladi u tim zemljama suočavaju se s „povećanom smrtnosti i bolestima“, a tobožnji glavni razlog su fosilna goriva, pa se te zemlje moraju suočiti s posljedicama.

Interesantno je da među optuženim zemljama nema recimo Kine ni Indije, dviju zemalja koje su opće poznate po enormnoj zagađenosti. Kina je pritom zaslužna za čak 30 posto svjetskih emisija štetnih plinova.

Međutim, mete tužbe koju su još u rujnu 2019. pokrenulo 16 (da, dobro ste pročitali) „aktivista“ u dobi između 8 i 17 godina (da, dobro ste pročitali), su Argentina, Brazil, Francuska, Turska i Njemačka.


Klimatski histeričari popuju Europljanima, a 90 posto najzagađenijih gradova nalazi se u Indiji i Kini


Ove su zemlje optužene da su „prekršile svoje obveze prema međunarodnoj Konvenciji o pravima djeteta, promovirajući fosilna goriva i ne uspijevajući desetljećima suzbiti emisiju stakleničkih plinova, unatoč saznanju o rizicima klimatskih promjena,“ stoji u zajedničkoj objavi koju je prenio Deutsche Welle.

Potpisnike peticije čine djeca koja potječu iz Argentine, Brazila, Francuske, Njemačke, Indije, Nigerije, Palaua, Južne Afrike, Tunisa, Marshallovih otoka, Tunisa i SAD-a.

Njihov prigovor upućen je UN-u kroz Treći opcionalni protokol – mehanizam kojim se djeci dopušta podnošenje formalnih zahtjeva UN-u.

Tri zemlje – Brazil, Njemačka i Francuska – odgovorile su na tužbu objavom da je riječ o „neosnovanim ili neutemeljenim“ optužbama, a da je prigovor „neprihvatljiv UN-ovom Odboru za prava djeteta“ te da je „klimatska kriza toliko globalna da nijedna država ne snosi odgovornost.

Ipak, klimatski histeričari tvrde da su ove reakcije isto „neosnovane“ te da „zemlje moraju biti suđene zbog svojih postupaka, a ne riječi.


Zrak u Delhiju toliko je zagađen da igrači povraćaju na međunarodnim utakmicama