Greta tuži švedsku vladu jer nije spriječila klimatske promjene

Skupina djece i mladih, uključujući Gretu Thunberg, podnijela je kolektivnu tužbu protiv švedske države jer nije poduzela odgovarajuće mjere za zaustavljanje klimatskih promjena.

Tužba je dio međunarodnog vala pravnih radnji povezanih s klimom, od kojih su neke usmjerene protiv nacionalnih vlada.

Slijedi slučaj visokog profila u Nizozemskoj, gdje je najviši sud zemlje 2019. presudio da vlada ima zakonsku obvezu poduzeti mjere za ublažavanje globalnog zatopljenja.

Švedska tužba uključuje Thunberg, vjerojatno najpoznatijeg svjetskog klimatskog aktivista, i više od 600 drugih koji tvrde da švedska klimatska politika krši njezin ustav, kao i Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

“Švedska država ne ispunjava ustavne zahtjeve za promicanje održivog razvoja koji vodi do dobrog okoliša za sadašnje i buduće generacije”, navodi se u priopćenju skupine.

Godine 2017. Švedska je usvojila zakon o klimi koji zahtijeva od vlade da radi na smanjenju emisija plinova koji zagrijavaju planet prema cilju neto nule koji je postavljen za 2045. godinu.

U intervjuu za švedski dnevnik Dagens Nyheter, Thunberg je rekla da vjeruje da bi klimatske zakone trebalo pooštriti.

“Nemamo zakone koji osiguravaju dugoročnu zaštitu od posljedica klimatskih i ekoloških kriza, ali moramo koristiti metode koje su nam na raspolaganju i učiniti sve što možemo”, rekla je.