Aktivistkinja za zaštitu okoliša Greta Thunberg, i deseci drugih aktivista u ponedjeljak su blokirali ulaze u norveško ministarstvo energetike, prosvjedujući protiv vjetroturbina izgrađenih na zemlji koju tradicionalno koriste autohtoni Sami, uzgajivači sobova.

Thunberg, glasni zagovornik prestanka ovisnosti svijeta o energiji temeljenoj na ugljiku, rekla je da prijelaz na zelenu energiju ne može doći nauštrb prava domorodaca.

„Prava starosjedilaca, ljudska prava, moraju ići ruku pod ruku sa zaštitom klime i klimatskim djelovanjem. To se ne može dogoditi na račun nekih ljudi. Onda to nije klimatska pravda”, rekla je Thunberg za Reuters dok je sjedila ispred glavnog ulaza ministarstva s ostalim prosvjednicima.

Norveški vrhovni sud 2021. presudio je da dvije vjetroelektrane izgrađene u središnjoj Norveškoj krše prava Samija prema međunarodnim konvencijama, ali turbine su i  dalje u pogonu više od 16 mjeseci kasnije.

Stočari u toj nordijskoj zemlji kažu da prizor i zvuk goleme vjetroelektrane plaše njihove životinje i remete vjekovne tradicije.

“Ovdje smo jer zahtijevamo da se turbine sruše i da se moraju poštovati zakonska prava”, rekla je Sami kantautorica, glumica i aktivistica Ella Marie Haetta Isaksen.

Ministarstvo je priopćilo kako je konačna sudbina vjetroelektrana složena pravna dilema unatoč presudi vrhovnog suda te se nadaju pronalasku kompromisa.