Već više od 12 mjeseci nema traga nekima od najpoznatijih sojeva gripe, kao što su virus H3N2 i Influenza B. Dolaskom pandemije koronavirusa dogodilo se nešto bez presedana, odjednom su brojevi zaraženih sezonskom gripom pali na toliko niske brojke da se može reći da je gripa gotovo iskorijenjena.

Stručnjaci vjeruju da su tome uzrok stroge anti-pandemijske mjere usmjerene na obuzdavanje širenja COVID-19.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu za zdravstvena pitanja STAT, stručnjaci objašnjavaju da je nestanak gripe u posljednjih godinu dana toliko izražen da izgleda kao da su ta dva najpopularnija soja u potpunosti nestala. Oba soja nigdje nisu zabilježena već punih 12 mjeseci.

Trevor Bedford iz Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattleu kaže kako postoji ozbiljna vjerojatnost da je soj H3N2 u potpunosti nestao, no također dodaje da krivo olako zaključiti da je virus u potpunosti nestao, te da je svijet previše velik za takvo nešto.

Richard Webby, stručnjak za gripu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji slaže se da ne možemo olako zaključiti da je virus gripe izumro. Webby kaže da iako je broj slučajeva gripe doista drastično opao, samo manji broj virusa prolazi genetsko sekvenciranje u laboratorijima, što znači da se zaključci o nestanku određenih sojeva zasnivaju na tome što se nalazi u postojećim bazama podataka, koje mogu biti nepotpune.