Gruzija: Građani po posljednji put biraju svog predsjednika

Foto: Sputnik / Maksim Blinov

Danas se u Gruziji održavaju posljednji predsjednički izbori na kojima će građani direktno izabrati svojeg kadnidata za predsjednika države. Na ovim izborima sudjeluje 25 kandidata, od kojim su 19 stranački kandidati, a ostalih 6 su kandidirali građani i udruge.

Prema anketama na vodećim pozicijama nalaze se bivša ministrica vanjskih poslova Salome Zurabishvili, koja se kandidirala kao nezavisan kandidat uz potporu vladajuće stranke, te opozicijski kandidat Grigol Vashadze. Aktualni predsjednik Giorgi Margvelashvili nije se kandidirao.

Ovo će biti posljednji izbori za predsjednika, dok će buduće predsjednike birati posebno vijeće od 150 zastupnika i 150 regionalnih predstavnika. Niz ustavnih promjena koje su donesene prošle godine, ograničio je ovlasti predsjednika države, te produljio mandate premijera i parlamenta.

Predsjednik će i dalje biti vrhovni zapovjednik oružanih snaga, zadržati će pravo da stavi veto na prijedloge zakona, pruži državljanstvo strancima i pomiluje zatvorenike, no po pitanju svih drugih odluka morat će biti u koordiniraciji s premijerom.