Guverner belgijske narodne banke: „Zelena agenda učinit će da imamo pet puta skuplju energiju nego SAD“

Objavljeno:

Europski zakonodavci trebali bi biti iskreni s javnošću o ekonomskim troškovima “zelenog” gospodarstva koji će doći sa sličnim šokovima u opskrbi kao energetske krize 1970-ih, rekao je ovaj tjedan čelnik belgijske središnje banke.

Pojavljujući se ovog tjedna pred Europskim parlamentom u Bruxellesu, guverner Nacionalne banke Belgije Pierre Wunsch pozvao je eurokrate da budu iskreni o negativnim posljedicama klimatske agende bloka kako se ne bi morali suočiti s bijesom razočaranih glasača kada saznaju da se obećanja o zelenom gospodarskom čudu ne ostvare.

“Ova tranzicija nas neće kolektivno učiniti bogatijima”, rekao je Wunsch u komentarima koje prenosi POLITICO. “Trebali bismo biti iskreniji… nemojte namamiti ljude da misle da ozelenjavanje nosi pozitivne prilike koje bi mogle povećati BDP i stvoriti milijune dobro plaćenih poslova.”

Upozorio je da bi sheme poreza na ugljik i viši troškovi navodno ekološki prihvatljivijih oblika energije mogli dovesti do toga da europske cijene energije budu čak pet do osam puta skuplje nego u Sjedinjenim Državama gdje je recimo plin iz škriljevca ublažio globalne šokove opskrbe na energetskom tržištu i nastoji učiniti Ameriku jednim od vodećih proizvođača i izvoznika energije u narednim desetljećima.

Wunsch je rekao da će, za razliku od Sjedinjenih Država, Europa sa svojom zelenom agendom doživjeti slične cjenovne šokove na energetskom tržištu kao naftne krize iz 1970-ih. Ustvrdio je da bi europski čelnici trebali prestati živjeti u poricanju ove stvarnosti ako žele zadržati imalo kredibiliteta kod svojih građana, upozoravajući da će “bez vjerodostojnosti prvi konkretni znakovi nadolazećih problema potaknuti narodni bijes i prosvjede.”

Belgijski ekonomist također je bacio sumnju na samu strategiju EU da olakša zelenu tranziciju, rekavši da jednostavno “bacanje ogromnih količina novca samo da se ublaže učinci novonastalih problema nije lijek za sve”. Tvrdi da bi se Bruxelles umjesto toga trebao usredotočiti na smanjenje teškog regulatornog tereta koji je nametnuo industriji.

Povezani članci

Posljednje objavljeno