Guverner britanskog prekomorskog teritorija Bermuda, odobrio je zakon kojim se ukida pravo na brak homoseksualnih parova.

Premda je Vrhovni sud odobrio istospolne brakove prošle godine, guverner John Rankin poništio je odluku suda izglasanu u svibnju 2017.

Prvotna odluka razljutila je većinu stanovništva otoka, uključujući crkveno vodstvo, dok su tisuće prosvjedovale ispred parlamenta.

Sada se pak ljute malobrojne LGBT skupine tvrdeći kako se nova odluka protivi ustavu otoka, a koji garantira zaštitu od diskriminacije.

Ipak, istospolni parovi već imaju slobodu oformiti takozvano „istospolno partnerstvo“, dok će parovi koji su već stupili u brak zadržati takav bračni status u pravnom smislu.

Rankin je odbio komentirati odluku. Ministar unutarnjih poslova Walton Brown pozdravio je novu odluku. „Britanska vlast priznala je da je ovo odluka lokalne vlade,“ rekao je Brown, dodavši kako je zakon uveo kompromis „ponovnim utvrđivanjem da brak može postojati samo između muškarca i žene, dok se istovremeno priznaju i štite prava istospolnih parova.