Guverner Teksasa izvršnom odredbom zabranio „Covid putovnice“

Governor Greg Abbott speaks at the National Rifle Association-Institute for Legislative Action Leadership Forum in Dallas, Friday, May 4, 2018. (AP Photo/Sue Ogrocki)

Guverner Teksasa Greg Abbott izdao je u utorak ujutro izvršnu odredbu o zabrani stvaranja ili korištenja „Covid putovnice“. Time se zabranjuje državnim agencijama ili političkim odjelima u Teksasu stvaranje „Covid putovnice“ ili usluge kondicioniranja na statusu cijepljenja osobe protiv COVID-19.

„Teksašani se svakodnevno vraćaju u normalan život jer sve više ljudi dobiva sigurno i učinkovito cjepivo protiv COVID-19. Ali, kao što sam cijelo vrijeme govorio, ta su cjepiva uvijek dobrovoljna i nikad prisilna“, rekao je guverner Abbott u videozapisu koji najavljuje odredbu. „Vlada ne bi trebala tražiti da bilo koji Teksašanin pokaže dokaz o cijepljenju i otkrije privatne zdravstvene podatke samo da bi se bavio svojim svakodnevnim životom.“

„Zbog toga sam izdao Izvršnu odredbu koja zabranjuje vladine putovnice za cijepljene u Teksasu“, nastavio je guverner Teksasa. „Nastavit ćemo cijepiti još Teksašana i štititi javno zdravlje – i to ćemo činiti bez pogađanja osobnih sloboda Teksašana.“

Abbott je naglasio važnost cjepiva u smanjenju širenja COVID-19 i smanjenju ozbiljnih bolesti koje rezultiraju hospitalizacijama i smrtnim ishodima.

Osim što utječe na državne agencije i lokalne vlasti, izvršna odredba također se odnosi na bilo koji javni ili privatni subjekt koji prima ili će dobiti javna sredstva, da na bilo koji način zahtijeva od potrošača predočenje statusa cijepljenja prije pružanja usluga.

Starački domovi, centri za život uz potporu države, ustanove za pomoć uz dugotrajnu skrb i ustanove za dugotrajnu skrb smiju i dalje zahtijevati dokumentaciju o stanju cijepljenja.