Samo nekoliko dana nakon što je vlada SAD-a ukinula vizu tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda (ICC), suci iste institucije u petak su odbili njezin zahtjev za pokretanje istrage o ratnim zločinima u Afganistanu, pod izgovorom „nepraktičnosti.“

Ova odluka znači da se talibani, afganistanska vlada i Sjedinjene Države neće suočiti ni sa kakvom istragom zbog njihovih navodnih zločina koji se uglavnom odnose na razdoblje između 2003. i 2004, prenosi Reuters.

Američki pro-cionistički predsjednik Donald Trump odluku je nazvao „velikom međunarodnom pobjedom“ i osudio ICC zbog njegovih „širokih, neobuzdanih, tužiteljskih ovlasti,“ kao i zbog onoga što on smatra prijetnjom američkom suverenitetu.

„Svaki pokušaj optuživanja američkog, izraelskog ili savezničkog osoblja naići će na brz i snažan odgovor,“ kazao je Trump.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, oštar kritičar ICC-a, nazvao je odluku „opravdanjem“ žestoke politike SAD-a protiv suda i „teškog poraza” za tužitelje.

Američki senatori proglasili pobjedu u Afganistanu nakon 18 godina, 100.000 mrtvih i 6 trilijuna dolara troškova

Bolton je novinarima rekao kako bi čak i slučajevi svrgnutog sudanskog predsjednika Omar al-Bashira i venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, kojeg Washington želi svrgnuti, trebali biti u nadležnosti njihovih matičnih zemalja, a ne ICC-a.

U neuobičajenoj presudi, suci ICC-a rekli su da je slučaj Bensoude ispunio kriterije suda za nadležnost i procesuiranje, ali s obzirom na niz praktičnih razmatranja zbog kojih su šanse za uspjeh male, nema smisla nastaviti dalje.

Kao dodatne razloge naveli su neuspjeh u prikupljanju dokaza u ranoj fazi, izostanak suradnje od strane uključenih vlada i vjerojatne visoke troškove.

Osim toga, „trenutne okolnosti situacije u Afganistanu su takve da izgledi za uspješnu istragu i kazneno gonjenje čine vrlo ograničenim“, kazali su suci koji su odbacili istragu glasanjem 2 naprama 1.

Istraga situacije u Afganistanu u ovoj fazi ne bi služila interesima pravde i (Vijeće) stoga odbija zahtjev“, kazali su suci.

Bensouda je kazala kako će njezin ured sve pravne opcije protiv takve odluke.

Odluka je „suluda i politički vođena“, rekla je Karine Bonneau, direktorica međunarodne pravosudne organizacije Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH). Odluka je bila „potvrda dvostrukih standarda. Takva je situacija upravo razlog zbog kojega je sud stvoren,“ dodala je.

„Ratovi protiv terorizma“ i „širenje demokracije“ odnijeli milijun života i koštali 5.9 trilijuna dolara

Kevin Jon Heller, izvanredni profesor međunarodnog kaznenog prava na Sveučilištu u Amsterdamu, izjavio je kako se čini da ta odluka nameće značajne prepreke svakom slučaju pred ICC-om u smislu šanse za uspješno procesuiranje.

Godine 2006., Bensoudin prethodnik, Luis Moreno Ocampo, otvorio je ispitivanje navodnih ratnih zločina svih strana u sukobu u Afganistanu, uključujući i moguću ulogu američkog osoblja u vezi s pritvaranjem osumnjičenih.

Bensouda je preuzela dosje u 2010., ali nije zatražila službenu istragu do studenog 2017. godine.

Američki bijeg od odgovornosti

SAD su ukinule ulaznu vizu Bensoude početkom ovog mjeseca, nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo u ožujku izjavio da će Washington povući ili odbiti vize bilo kojem članu ICC-a koji istražuje moguće ratne zločine od strane snaga SAD-a ili saveznika u Afganistanu.

Tužitelji ICC-a kazali su tijekom 2015. da su imali dokaze koji ukazuju da su međunarodne snage u Afganistanu provodile fizičko i psihičko zlostavljanje nad zatočenicima. Također su primijetili da postoje dokazi o zločinima koje su počinili talibani i snage koje su podržavale afganistansku vladu.

Organizacije za ljudska prava i žrtve u Kabulu nazvale su presudu MKS-a „apsolutno šokantnom.

Mi smo kao afganistanski narod toliko pretrpjeli, a sud je bio posljednja nada za sve nas u zemlji koja je u potpunosti bez pravde,“ rekao je Hadi Marifat iz skupine za ljudska prava AHRDO.