HALMED tvrdi da cjepivo nije uzrok kod 5 od 9 prijavljenih smrtnih slučajeva nakon cijepljenja

Hrvatska agencija za lijeove (HALMED) objavila je kako je zaprimila 9 prijava o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja protiv koronavirusa. Međutim, tvrde kako cjepivo nije uzrok smrti kod 5 osoba, dok se kod ostalih uzrok tek treba utvrditi.

Iz HALMED-a kažu kako je slučaj preminulog 67-godišnjeg pomorca u Splitu tek neželjeni događaj sa smrtnim ishodom „vremenski povezan s primjenom cjepiva“.

HALMED je u suradnji s HZJZ-om objavio da smrt dotičnog čovjeka „nije uzročno-posljedično povezana s cijepljenjem“. Naime, prema informacijama i dokumentaciji koju posjeduju, uzrok smrti je „infarkt miokarda.“

Ova agencija je od početka cijepljenja zaprimila 9 prijava o smrtnim slučajevima nakon primanja cjepiva, ali za pet osoba tvrdi da su umrli od srčanog udara. Jedna od tih osoba je i 88-godišnjakinja iz Starih Perkovaca koja je umrla 15 minuta nakon primanja cjepiva AstraZenece.

Obje državne institucije tvrde kako cjepivo nije uzrok smrti, već da je samo trenutak smrti nastupio vremenski blisko cijepljenju. HZJZ također navodi kako zasad nije poznato na koji način bi cjepivo uzrokovalo srčani udar.

U preostala četiri slučaja HALMED zasad nema uvid u dokumentaciju i podatke te ne mogu tvrditi postoji li veza između cjepiva i smrti.

Većina ovakvih smrtnih ishoda pojavljuje se kod osoba starije dobi i lošeg zdravstvenog stanja, pa se i smrti najčešće pripisuju pojavama nastalim zbog narušenog zdravlja, bez obzira na cjepivo.

Smrtne ishode iz obiju agencija pravdaju statistikama koje sugeriraju povećanu smrtnost na dnevnoj razini u EU i Hrvatskoj iz različitih zdravstvenih razloga.