Hamas prijeti pogubljenjem taoca za svako izraelsko gađanje civilnih ciljeva bez prethodnog upozorenja

Foto: Ali Hassan / Anadolu Agency

Hamas će pogubiti izraelskog taoca i emitirati ubojstvo na internetu svaki put kada napad bez upozorenja izraelskih obrambenih snaga (IDF) pogodi civile u Gazi, zaprijetio je glasnogovornik u ponedjeljak.

“Bilo kakvo ciljanje bilo kojeg civila bez upozorenja bit će odgovoreno s pogubljenjem taoca u našem pritvoru”, rekao je maskirani glasnogovornik brigada Al-Qassam u poruci koju je emitirala Al Jazeera. “Bit ćemo prisiljeni emitirati ovu egzekuciju. Žalimo zbog ove odluke, ali smatramo Izrael i njegovo vodstvo odgovornima za to.”

Hamas je zarobio određeni broj izraelskih vojnika i civila od subote, kada su se njegovi militanti infiltrirali u židovska naselja u blizini Gaze. Glasnogovornik skupine, Mousa Abu Marzouk, rekao je arapskoj novinskoj kući al-Ghad TV da ima “preko stotinu” zarobljenika, uključujući “visoke” izraelske časnike. Druga palestinska skupina, Islamski džihad, rekla je u nedjelju da također ima najmanje 30 talaca.

U prethodnim zračnim napadima na Gazu, Izrael je koristio takozvanu tehniku “kucanja na krov” – u kojoj se neeksplozivi bacaju na ciljanu civilnu kuću – kako bi upozorio civile u stambenim objektima da izađu prije nego što je njihova zgrada bombardirana. Izraelske obrambene snage (IDF) preskočile su taj korak u ponedjeljak, pokrenuvši niz napada na Gazu u kojima je, prema lokalnim vlastima, ubijeno najmanje 560 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je zemlja “u ratu” i obećao odmazdu nad Hamasom kakvu “nikada prije nisu poznavali”. Ministar obrane Yoav Gallant najavio je “potpunu opsadu” Gaze, prekidajući opskrbu hranom, gorivom i strujom palestinskom teritoriju. Stanovnicima Gaze rečeno je da odu prije nego što su “izbrisani”, ali nemaju kamo otići.