Čelnici velike židovske sekte Belz u sjevernom Londonu, u Velikoj Britaniji, zabranili su ženama da voze, rekavši da je to bilo „neskromno“ – a njihov potez podržala je njihova službena ženska organizacija.

Prema izvješću iz britanskog lista The Jewish Chronicle, rabini ove židovske zajednice rekli su da su ženske vozačice protiv „tradicionalnih pravila skromnosti u našoj skupini“ i protiv normi hasidskih institucija.

Oglas:

        

Dodaje se da će od kolovoza djeci biti zabranjeno pohađanje njihovih škola ako ih njihove majke tamo dovezu automobilima.

Prema pismu – koje su potpisali lideri obrazovnih institucija Belza i koje su potvrdili rabini skupine – povećana je učestalost „majki učenika koje su počele voziti“ što je dovelo do „velike ljutnje među roditeljima učenika naše institucije.

Oni navode da ih je izraelski rabin Yissachar Dov Rokeach savjetovao da uvedu zabranu ulaska učenicima u škole ako ih tamo automobilima dovezu njihove majke.

Iako mnoge žene ove židovske sekte ne voze, to se smatra prvom formalnom izjavom protiv prakse u Velikoj Britaniji, navodi židovski list.

Ženski ogranak organizacije objavio je izjavu u kojoj je navod kako se osjećaju „iznimno privilegiranim i cijenjenim kao dijelom zajednice u kojoj se poštuju najviši standardi profinjenosti, morala i dostojanstva.

Vjerujemo da je vožnja vozila aktivnost pod velikim pritiskom, gdje naše vrijednosti mogu biti ugrožene zbog izloženosti sebičnosti, bijesu na cesti, lošem jeziku i drugim neprimjerenim ponašanjima.

Jedan rabin iz Stamford Hilla rekao je da se „u hasidskim krugovima uvijek smatralo da nije primjereno za damu da vozi“.

Belz, koji je nastao u Ukrajini početkom 19. stoljeća, jedan je od najistaknutijih hasidskih sekti i ponovno je uspostavio svoje sjedište u Izraelu nakon rata.

Prema izvješću iz veljače 2019. u londonskom listu Evening Standard, Stamford Hill ima najveću ortodoksnu židovsku populaciju u Europi.