Helgoland – otok koji nije htio umrijeti

Helgoland je maleni arhipelag na Sjevernom moru, udaljen 60 kilometara od njemačke obale. Sastoji se od većeg, naseljenog otoka Hauptinsel, te manjeg Düne. Kao povijesno mjesto, njegov spomen datira još u rimsko doba, kada ga je povjesničar Tacit opisao kao „stupove Herkulesa“. Porijeklo naziva dolazi od starog germanskog naziva Heyligeland, što znači „sveta zemlja“.

Kroz povijest, Helgoland je zbog svojeg strateškog položaja u više navrata mijenjao vlasnika. Prvotno naseljen Frizijcima, 1402. godine dolazi pod vlast grofova Schleswig-Holstein. Tri stoljeća kasnije, 1714. godine, Danci preuzimaju vlast nad Helgolandom, a nakon njih, 1807. godine Helgoland dolazi pod kontrolu Velike Britanije. Pred kraj devetnaestog stoljeća Helgoland dolazi ponovno pod njemačku vlast. Nijemci su zauzvrat Britancima prepustili kontrolu nad afričkom kolonijom Zanzibar. Tijekom Prvog svjetskog rata Helgoland je bio poprište nekoliko pomorskih bitaka.

berikom1

Uoči Drugog svjetskog rata, Njemačka je Helgoland pretvorila u pomorsku vojnu bazu, s podzemnim bunkerima, dugačkim tunelima, te pristaništem za podmornice. Već 1939. godine Britanci su poduzeli prve zračne napade na Helgoland, no sa malo uspjeha. Tijekom prosinca 1939. i siječnja 1940. godine u napadima na Helgoland izgubili su 24 bombardera i tri podmornice, te su odustali od Helgolanda do samog kraja rata.

No, prava drama za taj maleni otok, kojeg nastanjuje oko 1.000 stanovnika, započela je nakon završetka rata. Velika Britanija odlučila je doslovno uništiti otok, izbrisati ga sa lica zemlje, ili bolje rečeno potopiti ga.

18. travnja 1947. godine, otok je nakrcan eksplozivom, s namjerom da ga se uništi. Stanovnici otoka prethodno su evakuirani na kopno. Na otok i njegove podzemne tunele koji su bili dugački oko 25 kilometara, nakrcano je 4.000 bojevih glava torpeda, 9.000 podvodnih mina i više od 91.000 granata raznog kalibra, sveukupno oko 6.700 tona eksploziva.

Detonacija je prouzročila 80 kilometara visok oblak dima, a eksplozija jačine trećine atomske bombe bačene na Hirošimu, očitala se čak na Siciliji.

Dio otoka je potonuo, no Britanci nisu uspjeli u svom naumu, otok je preživio smrtnu presudu i do tada najjaču ne-nuklearnu eksploziju, poznatiju kao „Brittish Bang“. Jedina jača ne-nuklearna eksplozija provedena je tek 1985. godine od strane američke vojske u sklopu operacije „Minor scale“.

Britanci su još nekoliko godina koristili Helgoland kao vježbalište za zračne napade. Nakon nekoliko godina javnih prosvjeda, Velika Britanija je 1952. godine vratila Helgoland Njemačkoj, te su se stanovnici otoka nakon još par godina razminiravanja otoka, počeli vraćati.

Danas je Helgoland popularno turističko odredište sa odmaralištima, te atrakcija upravo zbog kratera prouzročenog eksplozijom.

Autor: Ivica Mandekić