Herbicidi utječu na promjenu spola vodozemaca

Znanstveno istraživanje potvrdilo je da popularni herbicid kojeg proizvodi Syngenta, a koristi se diljem SAD-a, ima devastirajući učinak na endokrini sustav, te može dovesti čak do promjene spola muških životinja.

Istraživači sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji otkrili su da su žabe koje su kroz razdoblje od tri godine bile svakodnevno izložene količini od 2,5 ppb atrazina, što je niže od dozvoljenih 3 ppb u vodi za piće, izgubile svoje muške karakteristike, te su postale kemijski kastrirane.

Od 40 žaba koje su bile dio eksperimenta, njih 30 više nije imalo funkcionalan reproduktivni sustav, dok su četiri jedinke čak i promijenile spol i počele se pariti s drugim mužjacima.

Samo šest jedinki ostalo je normalno do kraja istraživanja, što znači da je njih 85 posto doživjelo znatno oštećenje zbog izloženosti atrazinu u količini koja je niža od onog što američke vlasti smatraju da je sigurno za ljude.

Da bi bili sigurni u ispravnost svojih rezultata, znanstvenici su za eksperiment odabrali samo muške žabe s ZZ spolnim kromosomima, što znači da se nije moglo raditi o hemafroditima.

Atrazin, koji se svakodnevno prska po milijunima hektara američkih polja koristi se za obuzdavanje korova, štetan je zbog toga što potiče rast proteina aromataze, koji tjera tijelo da višak ženskih hormona, poput estrogena. U žaba to dovodi do pretvaranja muških gonada u ženske jajnike.

Na području Europske Unije korištenje atrazina zabranjeno je još 2003. godine zbog znatnog onečišćenja podzemnih voda i riječnih tokova uzrokovanog stalnim korištenjem herbicida na poljoprivrednim nasadima.