Nakon što su pripadnici šijtske militantne skupine Hezbollah raketirali Izrael, lider te organizacije Hasan Nasralah poručio je da će Hezbollah uzvraćati na sve buduće izraelske zračne napade na teritoriju Libanona.

Nasralahovi komentari uslijedili su dan nakon što su pripadnici Hezbollaha raketirali teritorij Izraela, uz poruku da je riječ o osveti za izraelske zračne napade na jug Libanona izvedene dan ranije.

Na svaki zračni napad izraelskog ratnog zrakoplovstva na Libanon bit će uzvraćeno na odgovarajući način jer želimo zaštititi svoju zemlju“, upozorio je Nasralalah u svom televizijskom obraćanju povodom 15 godina od završetka rata između Izraela i Hezbollaha.

Izrael i Hezbollah su u prošlosti vodili nekoliko ratova, od kojih je posljednji završen u kolovozu 2006. godine.

Taj 34-dnevni sukob završen je bez pobjednika, ali s činjenicom da je Hezbollah uspio zaustaviti napredovanje tehnički superiornije izraleske vojske.

Nemojte se preračunati misleći da je Hezbollah zauzet problemima u Libanonu“, poručio je Nasralah i dodao da je ispaljivanje raketa „jasna poruka“.

On je također dodao da je Hezbollah ispalio 20 raketa samo prema nenaseljenim površinama izraelskog teritorija zbog toga što su na meti izraelskih zračnih napada također bili nenaseljeni prostori u Libanonu.