Hillary Clinton i „ilegalni“ asovi iz rukava

GettyImages-547389564-640x480

Kampanja Hillary Clinton pokušava mobilizirati političku snagu mladih ilegalnih imigranata, čime se nada iskoristiti činjenicu da je jedno od glavnih obećanja Trumpove kampanje deportacija ilegalnih imigranata.

730.000 tisuća mladih ljudi koji su u SAD dovezeni ilegalno još dok su bili djeca, te još nemaju definiran pravni status, niti mogu glasati jer nemaju državljanstvo, već su se pokazali kao moćno oružje u američkoj politici, primarno Demokratske stranke. Sa svojom agresivnom kampanjom uspjeli su unazad nekoliko godina natjerati predsjednika Baracka Obamu da ih pravno zaštiti od deportacije, uključujući i njihove roditelje, kroz dvije izvršne odredbe koje je potpisao.

Clinton se dosjetila organizirati program pod nazivom „Mi Sueño, Tu Voto/Moj San, Vaš Glas“, kojim će inicijatori programa podsjetiti glasače na to da će Trumpova pobjeda poništiti dosadašnji status quo, i oduzeti im pravo da i dalje ostanu u SAD-u, ilegalno ali opet legalno. Postojeća situacija već je na klimavim nogama nakon što je u lipnju Vrhovni sud zaustavio Obamina nastojanja da dijelu od 11 milijuna ilegalaca u SAD-u da državljanstvo.

Program je dio agresivne kampanje Hillary Clinton da zastraši 27,3 milijuna legalnih latino glasača. Iako Obamina kampanja u svoje vrijeme nije imala ovakav program, upravo ovaj dio populacije bio je posrednim putem angažiran da utječe na ostatak „legalnih“ imigranata koji imaju pravo glasa.

Donald Trump obećao je da će unutar prvih 100 dana vlasti ukinuti postojeće izvršne odredbe koje je donio Obama, nazivajući ih „najneustavnijim činom kojeg je ikad počinio neki predsjednik“.

Clinton je s druge strane manje zabrinuta za američki ustav, ona je obećala da će unutar prvih 100 dana, ako bude izabrana za predsjednicu, obnoviti Obamina nastojanja za legaliziranjem statusa ilegalnih imigranata, te kompletnom promjenom imigracijske i deportacijske politike. Drugim riječima, karikirano rečeno, deportacija neće biti, a državljanstvo će moći dobiti svatko (naravno, izuzetak je ako dolazite iz Europe, tada je problem dobiti i vizu, a kamoli ostati duže nego što vam zakon dopušta).

Izvor: Breitbart