Hillary Clinton: Prestat ću primati strane donacije ako postanem predsjednica SAD-a

Hilwink-820x461

Clintonova fondacija prestat će primati strane donacije i bivši predsjednik Bill Clinton će odstupiti sa mjesta predsjednika fondacije ako Hillary Clinton postane predsjednica“, stoji u službenoj izjavi.

Clintonovi su se našli pred kritikama Republikanaca zbog navodnog podmićivanja od strane stranih donatora dok je Hillary bila državna tajnica u State Departmentu.

Clintonovi su zanijekali da su bilo koje donacije fondaciji utjecale na odluke i akcije State Departmenta. Glasnogovornica State Departmenta umanjila je važnost e-mailova koji su procurili u javnost gdje se vidi da su strani donatori tražili usluge od State Departmenta. Kazala je da je State Department u redovnim kontaktima sa mnogim velikim neprofitnim organizacijama koje od njih traže pomoć u odnosima sa stranim vladama, te da je Clintonova fondacija samo jedna od takvih organizacija.

Iz predizbornog stožera Donalda Trumpa kažu kako su to obmane, te da uopće nisu trebali prihvatiti strane donacije.

To su manipulatori i fiškali, bilo da zarađuju novac držeći govore, bilo da se radi o podmićivanju za usluge u State Departmentu“, rekla je Trumpova voditeljica kampanje Kellyanne Conway.

Drugi pak kažu: „Prekasno su se toga sjetili. Uostalom, ako se sve odvijalo po zakonu, kao što Hillary kaže, čemu onda sad mijenjati nešto?

Iz fondacije su rekli da će također prestati održavati godišnju manifestaciju Clinton Global Initiative, sastanak međunarodnih vođa, direktora multinacionalnih kompanija, „filantropskih“ udruga i intelektualaca, koja se održava svake godine.

Izvor: UPI