Hillary Clinton: “Žene su glavne žrtve klimatskih promjena”

Žene su “glavne žrtve klimatskih promjena”, rekla je Hillary Clinton tijekom rasprave u srijedu na summitu 30/50 u Abu Dhabiju, ukazujući na Ukrajinu kao glavni primjer.

“Žene i djeca glavne su žrtve sukoba i klimatskih promjena i ne postoji mjesto koje nam to, nažalost, tragično, pokazuje dramatičnije od današnje Ukrajine.”

“Ali postoji mnogo drugih sukoba, puno drugih izazova koje moramo uzeti u obzir dok gledamo rodni apartheid i Afganistan. Progon i ugnjetavanje djevojaka i žena koje ostvaruju svoju slobodu izbora u Iranu i na mnogim drugim mjestima”, nastavila je.

Clinton je ustvrdila da je postignut napredak u nizu pitanja povezanih s pravima žena, ali je izjavila da je koronavirus imao “nerazmjeran utjecaj na žene i djevojčice diljem svijeta”. Posljedice, prema Clinton, uključuju “povećanje obiteljskog nasilja, povećanje dječjih brakova, povećanje nezaposlenosti”.

“Vidjeli smo organizirano odbijanje napretku žena”, rekla je, citirajući glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je rekao da bi na temelju trenutnih podataka “trebalo 250 godina da žene postignu jednakost plaća” nakon koronavirusa.