Hillary Clinton znala je da Saudijci financiraju ISIL

   untitled-1Hillary Clinton još je 2014. imala saznanja da su vlasti Saudijske Arabije potajno financirale i podržavale ISIL, ali je namjerno čuvala tajnu, za što bi najjednostavniji razlog mogao bi taj, da su iste saudijske vlasti davale milijune dolara Zakladi Clinton.

Šokantna izdaja Amerike otkrivena je putem njenog emaila, koji je poslan njenom voditelju kampanje Johnu Podesti, a što je objavio Wikileaks.

Podesta je u trenutku primanja emaila, 17. kolovoza 2014., radio kao „savjetnik“ predsjednika Baracka Obame, što znači da su predsjednik i njegova administracija bili upoznati sa saudijskim financiranjem ISIL-a.

Osim toga, vlada Katara, koja se smatra još jednim američkim „saveznikom“ te prijateljem Zaklade Clinton, također se spominje u Clintoninom emailu kao jedna od onih koja pruža financijsku i logističku potporu ISIL-u.

Glavni dio njenog emaila, napisan s njene osobne adrese hrod17@clintonmail.com, navodi da bi SAD trebale podržati kurdske snage putem vojnih savjetnika američke vojske te izbjeći direktne kopnene operacije.

emails-saudi-arabia

Dok se ova vojna/paravojna operacija razvija, moramo iskoristiti naše diplomatske i više tradicionalne obavještajne prednosti kako bi pritisnuli vlasti Katara i Saudijske Arabije, koje pružaju tajnu financijsku i logističku potporu ISIL-u i drugim radikalnim skupinama u regiji,“ napisala je Clinton.

Ovaj napor biti će pojačan predanošću regionalnih kurdskih vlasti. Katarci i Saudijci biti će stavljeni na poziciju uravnoteženja politike između njihovog stalnog natjecanja za dominacijom u sunitskom svijetu i posljedica ozbiljnog američkog pritiska,“ dodala je Clinton.

Odluka Clintonove da zataška istinu o Saudijskoj Arabiji od javnosti je neupitno povezana s činjenicom da su Saudijci donirali 25 milijuna dolara Zakladi Clinton.

Najmanje jedan milijun dolara donirali su Prijatelji Saudijske Arabije, koji se financiraju od strane saudijskog princa.

Pored toga, prema zapisima Zaklade Clinton, „Katarska država“ dala je između „1 i 5 milijuna dolara“ toj organizaciji.

Prema službenim brojkama, američka pomoć Saudijskoj Arabiji „fokusirana je na Međunarodnu vojnu edukaciju i obuku (IMET), koja služi napretku američkih i saudijskih zajedničkih interesa.

Ovaj program „pomoći“ traži „produbljenje bilateralne sigurnosne suradnje sa Saudijskom Arabijom ohrabrivanjem saudijskih vojnih dužnosnika da obave obuku u SAD-u,“ što se navodi u Kongresnom opravdanju budžeta za financijsku godinu 2014.

Zanimljivo je i da program pravdanja budžeta iznosi tvrdnju da su ova „obuka i program razmjene zamišljeni kako bi izgradili kapacitet Saudijske Arabije za borbu protiv terorizma, umanjivanje regionalne agresije, zaštitu od povećanja nuklearnih materijala te zaštitu kritično važne infrastrukture te zračnih i brodskih putova.

Saudijska Arabija također je kupila borbene avione F-15 u vrijednosti od 30 milijardi dolara.

Zaključak je da su Clinton, kao i Obamina administracija namjerno obmanjivali svijet o pravom porijeklu ISIL-a te da ovu terorističku skupinu financira Saudijska Arabija – „saveznik“ SAD-a i službeni vodeći sponzor terorizma.

Izvor: Tribun