Hillary traži milijun dolara odštete od Trumpa

Bivša kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton podnijela je u ponedjeljak sudske papire u pokušaju da prisili Donalda Trumpa da joj plati više od milijun dolara. Prema zahtjevu, ona zahtijeva odštetu za novac potrošen boreći se protiv tužbe u kojoj se navodi da je sudjelovala u zavjeri za potkopavanje Trumpove predsjedničke kampanje 2016. tvrdeći da je bio u dosluhu s Rusijom.

Clintonov pravni tim opisao je Trumpovu građansku tužbu, koja je odbačena ranije ove godine, kao neozbiljnu i “politički trik”, prema podnesku pred saveznim sudom na Floridi. Odvjetnici su tvrdili da bi to trebalo rezultirati sankcijama u obliku 1,06 milijuna dolara koje bi se koristile za pokrivanje pravnih pristojbi i troškova.

“Razuman odvjetnik nikada ne bi podnio ovu tužbu, a kamoli je nastavio goniti nakon što su zahtjevi više optuženika za odbacivanjem istaknuli njezine temeljne nedostatke”, napisali su Clintonovi odvjetnici.

U ožujku je Trump podnio tužbu tvrdeći da su Clinton, Demokratski nacionalni odbor (DNC), američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i brojni drugi ljudi ušli u zlonamjernu zavjeru kako bi optužili njegovu kampanju za dosluh s Rusijom u pokušaju nanošenja štete njegovim izbornim izgledima. Tada je Trump tvrdio da su ga te glasine koštale više od 24 milijuna dolara.

Međutim, u rujnu je sudac Donald Middlebrooks, kojeg je imenovao Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a i suprug Hillary Clinton, odbacio tužbu, tvrdeći da nije ništa više od “političkog manifesta”. Također je primijetio da je Trump podnio tužbu prekasno i da nije pružio dokaze za navodnu zavjeru. Bivši predsjednik uložio je žalbu na presudu.

Komentirajući Clintonin potez, Trumpova odvjetnica Alina Habba odbacila je optužbe, opisavši ih kao politički motivirane. “Ovaj prijedlog, prigodno podnesen tjedan dana prije dana izbora, nije ništa više od slabo prikrivenog pokušaja skupljanja političkih bodova”, rekla je u pisanoj izjavi, kako citira Hill.

Godine 2016. Sjedinjene Države optužile su Rusiju za miješanje u predsjedničke izbore kako bi naštetila demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i potaknula republikansku kandidaturu Donalda Trumpa, što je Moskva oštro odbacila. Američke vlasti također su istraživale jesu li Trump i njegova kampanja bili u dosluhu s Rusijom, ali nisu uspjele pronaći dokaze za podizanje optužbi za zavjeru ili koordinaciju.