Poznati magazin Newsweek u svom članku sugerira kako bi globalno zatopljenje moglo „ranjive zemlje“ pretvoriti u „pustoši“, što bi u konačnici moglo pokrenuti masovni egzodus novih izbjeglica.

Pozivajući se na članak objavljen u znanstvenom časopisu Science, članak upozorava kako bi se broj „izbjeglica“ u Europi mogao utrostručiti zbog klimatskih promjena, što bi uzrokovalo povećanje broja zahtjeva za azil od „188 posto.“

Istraživanje časopisa Science promatralo klimatske pojave između 2000. i 2014., prije vala masovne imigracije u Europu 2015. Ipak, zasnovano na podacima o vremenu iz ovih 14 godina, autori studije pratili su i podatke o zahtjevima za azil u EU iz 103 zemlje. Ustanovljeno je kako bi se prema tim podacima broj zahtjeva za azil uz negativni klimatski scenarij „mogao povećati za 188 posto, ukoliko se nešto ne učini po pitanju emisija stakleničkih plinova.

Dakako, Newsweek je zaboravio činjenicu kako je riječ o usporedbi istraživanja, a ne o predviđanju ili istraživanju uzroka migracija. Štoviše, jedan od autora istraživanja, Wolfram Schlenker, potvrdio je ovu činjenicu rekavši „Nije nužno da je vrijeme samo nagnalo da ljudi odu. Vjerojatnije je da je to zbog sukoba ili nečeg drugog.

Ironično, Newsweek je davne 1975. objavio članak u kojem predviđa katastrofično globalno – zahlađenje! Iako je tematika bila drugačije naravi, kataklizmički dojam je isti.

Detalj članka iz Newsweek-a od 28. travnja 1975. | Izvor: Screenshot/Newsweek

Postoje zloslutni znakovi da su se obrasci zemljinog vremena počeli dramatično mijenjati i da bi ove promjene mogle najaviti drastičan pad u proizvodnji hrane – s ozbiljnim političkim implikacijama za svaku naciju na zemlji,“ stoji u članku naslovljenom sa „The Cooling World“.

Newsweek je tada predviđao isključivo nestašicu hrane i očekivano katastrofične posljedice takvog scenarija, ali nigdje nije spominjao masovnu imigraciju jer očigledno tada još nije bila „in“.

No, dotični medij svakako je ostao u modu meteorološke panike i bojazni da je čovječanstvo uvijek na rubu katastrofe.

U konačnici je jasno da se čak i u slučaju povećanja temperatura diljem svijeta, isključivo od Europe očekuje da se „pobrine“ za sve druge narode. Prikrivena i nametnuta „superiornost“ Europljana pritom je nezaobilazni paradoksalni fenomen.