Histerija oko rezanja drveća u Münchenu

Untitled-1

Židovsko vijeće u Münchenu našlo se uvrijeđenim odlukom gradskih vlasti da se ukloni drveće ispred zgrade koja je u vrijeme režima nacional-socijalizma slovila kao „Kuća njemačke umjetnosti“ u Münchenu. Prema njihovim tvrdnjama, takav potez opisan je kao „rekonstrukcija nacističke arhitekture.

Britanski arhitekt David Chipperfield, predložio je plan vrijedan 78 milijuna eura, kojim bi se izvršilo renoviranje odavno preimenovane zgrade koja nosi naziv „Kuća umjetnosti“ u njen izvorni oblik i to upravo uklanjanjem drveća koje je svojedobno namjerno posađeno ispred fasade kako bi se na taj način zaklonio pogled na navodnu ostavštinu „nacizma.“

Izgled zgrade nakon renoviranja, prema planu arhitekta.

Muzej je 1937. otvorio Adolf Hitler, kako bi promovirao drugačiju umjetnost, bližu realizmu i idealima nacional-socijalizma, kao protutežu tadašnjoj „modernoj umjetnosti“ koju su Nijemci tada zvali još i „degenerativnom.“

Zgrada koja je tijekom godina rata ipak uspjela preživjeti bez većih posljedica, nakon rata je preimenovana, a nakon toga u njoj su održavane izložbe upravo one moderne umjetnosti kojoj su se nacional-socijalisti protivili.

Ured arhitekta nazvao je zgradu i njen dizajn „vidljivim i transparentnim,“ dok je bavarski ministar kulture Ludwig Spänle rekao da izgled „otkriva prošlost zgrade“ te promovira platformu za dijalog oko institucije koja je „duboko ispunjena prošlošću.

Međutim, Charlotte Knobloch, predsjednica Izraelske zajednice Münchena i Gornje Bavarske (IKG), izjavila je kako je ideja uklanjanja drveća „neshvatljiva“ te da je taj potez „rekonstrukcija nacističke arhitekture.

Gledam na ovu nazadnu fantaziju kao povijesno-opsjednuti pogled na temeljni nacistički teror,“ rekla je Knobloch, dodajući da bi taj čin bio „razarajući signal za veličanje ili glorificiranje starih nacističkih građevina.

Izgled pročelja tijekom zimskih mjeseci

Začudo, tijekom zime na spomenutom drveću nema lišća, pa je fasada jasno vidljiva svakom prolazniku. Oko toga se ipak dosad nisu „lomila koplja.“

Izvor: Rundschau, Tribun