Hitlerov megahotel otvara vrata nakon 80 godina

Foto: Kurverwaltung Binz

Ogromni rekreacijski kompleks na otoku Rügen na Baltičkom moru, koji je u vrijeme nacionalsocijalizma trebao biti premijerno odmaralište, danas postaje jedan od najvećih turističkih projekata u Europi.

Izgradnja Prore započela je tridesetih godina prošlog stoljeća, na njemačkom otoku Rügen, na obali Baltičkog mora. Njemačka vlast željela je stvoriti ogromno odmaralište kapaciteta 20.000 gostiju, najveće na svijetu.

Projekt je 1936. godine započela njemačka nacionalsocijalistička vlast u sklopu društvenog projekta „Snaga kroz radost“ (Kraft durch Freude), no radovi su zaustavljeni tri godine kasnije uslijed početka Drugog svjetskog rata.

Tijekom rata, kompleks je služio kao prihvat za izbjeglice iz Hamburga, a kasnije i za izbjeglice iz istočnog dijela Njemačke. 1945. godine sovjetska vojska je preuzela kontrolu nad otokom i tamo uspostavila vojnu bazu.

Danas se Prora ponovno prenamjenjuje u hotelski kompleks, te se smatra jednim od najvećih turističkih projekata u Europi.

Prora je prokletstvo i blagoslov u isto vrijeme“, rekao je upravitelj kompleksa Kai Gardeja. „S jedne strane, tu je prokletstvo prošlosti i povijesni teret. No izgradnja budućnosti je blagoslov. To je jedan od najvećih turističkih projekata, a tek smo na početku.

Prema procjenama, investicije u Proru već su sada dosegle 500 do 700 milijuna eura. Međunarodni interes za kompleks je također vrlo velik, djelomično možda i zbog njegove prošlosti.

Iznimno smo popularni, naročito na tržištu SAD-a, Švedske, Danske, Francuske, Italije i Azije“, izjavio je Gardeja.

Gardeja je uvjeren da će biti potrebno pet do deset godina kako bi Prora postala jedna od vrhunskih turističkih destinacija u svijetu.