Hitlerova „Moja borba“ nakon 70 godina ponovno bestseler u Njemačkoj

part-dv-dv2194804-1-1-0

Prvi njemački reprint Hitlerove knjige „Moja borba“ nakon kraja drugog svjetskog rata, pokazao se kao iznenađujući bestseler u Njemačkoj, te mu slijedi već šesti po redu reprint od kako je tiskanje započelo prije godinu dana.

Institut za suvremenu povijest iz Munchena objavio je da je već 85.000 primjeraka knjige prodano. U početku je planirano 4.000 primjeraka, no iznimna potražnja ubrzo je pokazala potrebu za tiskanjem novih serija.

Knjiga se tijekom većeg dijela prošle godine nalazila među najčitanijim djelima na listi Der Spiegela, a u travnju je čak dva tjedna bila na prvom mjestu.

Prema tvrdnjama Instituta, „pokazalo se da je strah da će tiskanje knjige promovirati Hitlerovu ideologiju, te da će dati neonacistima novu propagandnu platformu, bio skroz neutemeljen“, izjavio je direktor Andreas Wirsching.

Ova verzija knjige doduše nije čisti reprint originalne knjige, već dolazi sa mnoštvom osvrta kritičara, psihologa, povjesničara.

Institut je tiskao knjigu sa osvrtima prošlog siječnja, nekoliko dana nakon što je isteklo autorsko pravo na knjigu.

Savezna pokrajina Bavarska dobila je autorsko pravo 1945. godine nakon poraza nacističkog režima. Punih 70 godina, tiskanje te knjige bilo je zabranjeno.

No čim je prošle godine autorsko pravo isteklo, Institut je krenuo u tiskanje svoje verzije knjige bojavši se da bi na tržište mogla izaći verzija knjige bez kritičkih osvrta.

Izvor: AFP