Hitlerova rodna kuća postaje policijska postaja

Foto: AP Photo / Kerstin Joensson

U ponedjeljak su započeli radovi na pretvaranju kuće u Austriji u kojoj je 1889. rođen Adolf Hitler u policijsku postaju, projekt koji bi navodno trebao učiniti to mjesto neatraktivnim za Hitlerove štovatelje.

Odluka o budućnosti zgrade u Braunau am Inn, gradu na austrijskoj granici s Njemačkom, donesena je krajem 2019. Planovi predviđaju policijsku postaju, okružni policijski stožer i odjel sigurnosne akademije u kojem će policajci prolaziti obuku o ljudskim pravima.

Radnici su u ponedjeljak postavili ogradu i započeli mjerenja za građevinske radove. Očekuje se da će policija preuzeti prostorije početkom 2026.

Projektu sanacije prethodilo je višegodišnje natezanje oko vlasništva nad kućom. Pitanje je riješeno 2017. kada je austrijski najviši sud presudio da vlada ima pravo izvlastiti zgradu nakon što ju je vlasnik odbio prodati.

Zgradu je iznajmljivalo austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova od 1972. godine kako bi spriječilo zlouporabu te je iznajmljivana raznim dobrotvornim organizacijama. Stajala je prazna nakon što je 2011. iselio centar za skrb o odraslim osobama s invaliditetom.

Austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije, kao čuvara građanskih sloboda, najbolje korištenje zgrade.