Odjeli hitne pomoći dviju bolnica Södersjukhuset (Sös) i Danderyds u Stockholmu otpustiti će ukupno 200 djelatnika zbog premalog budžeta, javlja Sveriges Radio.

Bolnica Sös će tako otpustiti 50 medicinskih sestara i tehničara, 25 liječnika te 25 administrativnih djelatnika. Bolnica se na ovaj potez odlučila zbog deficita od čak 130 milijuna SEK (oko 12.3 milijuna EUR) u ovoj godini i procijenjenog deficita od 300 milijuna SEK (oko 28.4 milijuna EUR) za iduću godinu, ukoliko ne poduzme neke korake.

Naravno, to je loše. Riječ je o zaposlenicima koji donose jako puno dobroga. Ali uvjereni smo da ćemo s ovim prioritetima biti u mogućnosti pružiti pacijentima dobru skrb,“ rekao je šef uprave bolnice Mikael Runsiö.

Bolnica Danderyd je ove godine u deficitu od oko 156 milijuna SEK (oko 14.8 milijuna EUR), a iduće također očekuje deficit od 300 milijuna SEK, ukoliko ne budu poduzete mjere.

Čelnica uprave Yvonne Haglund Åkerlind izjavila je kako su šefovi „uvjereni“ da to neće utjecati na pacijente.

Zajedno smo radili na uštedama u bolnici. To je ogroman posao i još nismo na to spremni. Naš najveći prioritet je uvođenje svih mogućih mjera sigurnih za pacijente,“ rekla je.