Popularni švedski lanac trgovina odjećom H&M ulovljen je u laži vezanih za donacije odjeće humanitarnim organizacijama. Štoviše, tvrtka je spaljivala tone odjeće unatoč istovremenoj kampanji za očuvanje okoliša i održivi razvoj.

Lažne informacije o doniranju odjeće

Dugi niz godina iz tvrtke H&M tvrdili su kako su donirali oštećenu i neprodanu robu humanitarnim organizacijama. „Odjeća koja ne zadovoljava zahtjevima kvalitete donirana je humanitarnim organizacijama kao što su Oxfam, Caritas, Crveni Križ i Terre des Hommes,“ stoji na stranicama tvrtke.

Međutim, švedska državna televizija SVT provela je istraživanje, koje je otkrilo kako su ogranci Crvenog Križa u Štokholmu i Örebrou jedini u Švedskoj, Skandinaviji i čitavoj Europi, koji su doista dobili dio odjeće H&M-a.

Nigdje drugdje u Švedskoj nismo zaprimili odjeću od H&M-a. Provjerili smo isto i s Oxfamom u Ujedinjenom Kraljevstvu,“ izjavio je menadžer za komunikacije Oxfama Švedska, Robert Höglund.

Pogrešno je koristiti naše ime za lažnu marketinšku reklamu tvrdeći kako doniraju odjeću Caritasu, osim ako to doista čine,“ izjavio je Gerorge Joseph iz Caritasovog ogranka u Švedskoj.

Iz H&M-a su priznali da je informacija na njihovim stranicama zastarjela te da bi trebala biti modernizirana. Također su izjavili kako su donirali odjeću drugoj organizaciji nazvanoj Helping Hands. Međutim, iz ove organizacije su naveli kako su prekinuli suradnju s tvrtkom H&M te da nisu dobili nikakvu odjeću više od godinu i pol dana.

Slijedom toga, H&M je uklonio sve informacije o humanitarnim organizacijama sa stranice.

Spaljivanje odjeće

Međutim, priča ima i svoj bizarni nastavak. Naime, iako je H&M dugogodišnji pobornik i promotor zaštite okoliša i recikliranja, otkriveno je kako je tvrtka spalila 19 tona nove odjeće samo 2016. godine u spalionici u gradu Västerås. Početkom jeseni ove godine, danska televizijska postaja TV2, otkrila je kako je samo u toj zemlji također spaljeno 9,6 tona odjeće tijekom 2016.

Ipak, u godišnjem izvještaju H&M-a o održivosti, nema ni traga dotičnim spaljivanjima.

Definitivno vidimo ovo kao problem koji želimo naglasiti,“ izjavila je direktorica za okoliš H&M-a, Cecilia Strömblad Brännsten. „Sa stajališta okoliša, mi očito želimo da naši proizvodi imaju što je moguće duži vijek,“ dodala je.

Švedska ministrica za okoliš, Karolina Skog, žestoko je kritizirala H&M i naviku spaljivanja odjeće, istaknuvši kako je industrija odjeće druga po redu iza naftne industrije po pitanju zagađenja okoliša.

Iz H&M-a navode tek kako se proces spaljivanja odjeće provodi samo na robu koja je oštećena zbog vlage i plijesni u transportu, kao i odjeća koja sadrži visoke udjele opasnih kemikalija.

Spomenimo samo kako za proizvodnju jednih traperica zahtijeva oko 10.000 litara vode te stvara oko 9 kilograma naveliko spominjanog ugljičnog dioksida. Spomenutih 19 tona odjeće odgovara otprilike količini od 50.000 traperica.