Hrvatski građani navodno su se masovno odlučili na nova zaduženja prema bankama, zbog čega je guverner HNB-a navodno zabrinut, dok banke trljaju ruke.

Kamate na zaduženja koja popularno zovemo „krediti“, danas su mnogo niže, a i do nenamjenskih dugovanja od par desetaka tisuća kuna je relativno lako doći. Ipak, zaboravljaju li stanovnici ove zemlje koje su vrlo izgledne posljedice?

Prema pisanju portala Dnevnik.hr, samo jedna austrijska banka izdala je 3.7 milijardi kuna gotovinskih kredita u 2018. godini.

Iz banaka navode kako nema razloga brizi jer „povoljno makroekonomski trendovi, gospodarski oporavak, niska razina kamatnih stopa – sve to utječe na oporavak kreditiranja građana.“ Prema tvrdnjama bankara, prosječan iznos gotovinskog kredita smanjio se sa 61.000 na 52.000 kuna.

Pojedine udruge koje se bave financijama tvrde kako je razlog ovom porastu zaduživanja „slaba financijska pismenost“.

Hoće li ih moći vraćati i za deset godina, da se ne bi prezadužili,“ pita predsjednica Udruge Štedopis Marina Ralašić. „Gotovo dvije trećine građana da ovog trenutka ostanu bez izvora prihoda, ne bi mogli podmirivati svoje osnovne troškove ni tri mjeseca, a o kreditima da i ne govorimo,“ dodala je.

Iz banaka pak uvjeravaju kako su i sami oprezni u procjenama rizika te da je broj nenaplativih kredita u opadanju.

Iako zasad nema razloga za paniku, iz HNB-a navode kako nisu tako optimistični te upozoravaju građane da bolje razmisle što se sve može dogoditi u narednih deset godina, na koliko se najčešće potpisuju zaduženja prema bankama.