HNS podržao nogometaše – Klečanje nije u skladu s našom kulturom

Već smo pisali o trendu klečanja na sportskim događanjima gdje sportaši izražavaju svoju podršku rasističkom pokretu BLM i navodnom borbi protiv rasizma, što je samo po sebi oksimoron s obzirom da BLM promiče mržnju prema bijelačkom identitetu.

Hrvatska reprezetacija jedna od rijetkih koje na posljednjim utakmicama, a čini se da će tako biti i tijekom europskog nogometnog prvenstva, nije kleknula prije održavanja utakmice.

Posljedično tome, pojavila se i rasprava u hrvatskom medijskom prostoru treba li kleknuti ili ne, iako je već uvidom u komentare čitatelja sasvim jasno da većina hrvatskih građana ne podržava takav sluganski čin, niti smatraju da imamo ikakav razlog zašto bi mi kao Hrvati klečali pred nekim.

Kako bi razjasnili svoj stav, oglasili su se i predstavnici HNS-a i reprezentacije, te začudo, izjavili da hrvatski reprezentativci mogu sami odlučiti kako će se ponijeti u datom trenutku, te da ih se neće tjerati da kleče, jer to nije u kontekstu hrvatske kulture.

Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije, a pritom poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma, ili u neku drugu svrhu. Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo kako će se prema tome postaviti. Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati i da su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. HNS poštuje stav reprezentativaca, u tom smislu im neće nametati obavezu klečanja, koja u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije. U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike i ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničkim ili nekim drugim osobinama, a to je vrijednost koji promiče i Hrvatski nogometni savez“, rekao je glasnogovornik reprezentacije.