Slavne ličnosti Hollywooda tijekom svečane godišnje „dobrotvorne“ večere koju organiziraju Prijatelji izraelskih obrambenih snaga (FIDF), prikupile su 60 milijuna dolara za izraelsku vojsku.

Gala večer održana je u hotelu Hilton na Beverly Hillsu, a prisustvovalo je više od 1200 pristaša Izraela, uključujući i poznate glumce i pjevače poput Ashtona Kutchera, Pharella Williamsa, Gerarda Butlera i Katharine McPhee, prenosi portal MEMO.

Oduševljeni smo da toliki broj članova naše zajednice, uključujući i poznate holivudske ličnosti, dolaze pomoći da zajedno podržimo hrabre muškarce i žene [IDF-a],“ rekao je voditelj večeri i član odbora FIDF-a Haim Saban.

Među najvećim donatorima su sam voditelj programa Haim te kockarski magnat i republikanski kandidat Sheldon Adelson koji su donirali 10 milijuna dolara.

Večer je pratio program u kojem je ispričano 70 godina povijesti Izraela kroz svjedočanstva sadašnjih i bivših vojnika koji su sudjelovali u raznim vojnim udarima u Palestini.

Prošle godine FIDF je na istom događaju skupio oko 53.8 milijuna dolara, dok je 2016. ta svota iznosila 31 milijun.

U listopadu je na sličnom događaju u New Yorku skupljeno 32 milijuna dolara.

Prema tvrdnjama organizatora, novac će se iskoristiti za stipendiranje akademskog obrazovanja vojnika, za ratne veterane te kao financijska pomoć potrebitim vojnicima koji su ranjavani u sukobima. Dio novca donirat će se i obiteljima poginulih pripadnika IDF-a te u druge svrhe.

FIDF inače ima 20 ureda diljem SAD-a te dugu povijest skupljanja donacija za IDF.

Zbog činjenice da je SAD odobrio paket vojne „pomoći“ Izraelu u iznosu od 38 milijardi dolara kroz idućih 10 godina, donacija od 60 milijuna dolara čini se kao kap u moru sveukupne bizarnosti.

SAD tijekom proteklih 70 godina dao Izraelu preko 134 milijarde dolara – 5.27 milijuna po danu