Holivudski producent Weinstein osuđen na 23 godine zatvora zbog seksualnih napada

Osramoćeni filmski mogul Harvey Weinstein osuđen je na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada na dvije žene, što je blizu maksimalne kazne s kojom se suočio u slučaju.

Sudac James Burke izrekao je u srijedu kaznu 68-godišnjem bivšem producentu filmske kuće Miramax, zastupajući poziv tužitelja za strogu kaznu. Dok je mnoštvo žena optuživalo Weinsteina za seksualne zločine, prošlog mjeseca je osuđen posebno za silovanje trećeg stupnja i optužbe za seksualni napad prvog stupnja protiv bivše asistentice produkcije Mimi Haleyi i glumice Jessice Mann. Obje su bile na sudu da bi gledale presudu.

Weinsteinova obrana tražila je izuzeće, moleći suca da primijeni minimalnu kaznu od pet godina s obzirom na dob producenta i inzistirajući da je lošeg zdravlja. Na sud je u srijedu stigao u invalidskim kolicima nakon što je koristio hodalicu tijekom sudskog postupka. Nakon presude, Weinstein svoje vrijeme provodi u zatvorskoj bolnici na otoku Rikers i klasičnoj bolnici, gdje je prošli tjedan imao ugradnju stenta.

Dok je Weinstein izbjegao maksimalnu kaznu od 29 godina i nije proglašen krivim za dvije najozbiljnije optužbe protiv njega, čak i ova manja kazna sugerira da će ostatak života provesti iza rešetaka, pogotovo ako bude proglašen krivim za bilo koju od još četiri točke seksualnog napada s kojima se suočava u Los Angelesu.

Te optužbe objavljene su istog dana kada je započelo njegovo suđenje u New Yorku, podnijela ih je radna skupina oformljena posebno za navode vezane uz pokret #MeToo.