Hollywood bez ideja – napravili remake skoro svakog hita iz osamdesetih

Hollywood postaje sve isprazniji i bezidejniji u pogledu snimanja novih filmova. Kino dvorane preplavljenje su remake-ovima starih uspješnica, s tim da su remake-ovi obično tri puta gori od originala.

Pogled na listu 15 najuspješnijih filmova osamdesetih otkriva da su samo tri filma ostala neokaljana lošim kopijama nove generacije: to su Spielbergov ET (1982.), Tootsie (1982.) s Dustinom Hoffmanom, te Kišni čovjek iz 1988. godine.

Na listi se nalazi i jedan od najpoznatijih akcijskih filmova te ere, Top Gun, koji je tada mladog Tom Cruisea vinuo u holivudske visine na razinu superzvijezde. No, i taj film uskoro očekuje nastavak.

U prošlotjednom razgovoru, tijekom promocije svojeg novog filma Mumija (koji je također remake istoimenog filma iz 1999. godine), Cruise je potvrdio da se kreće sa snimanjem filma Top Gun 2.

Tu je i filmska adaptacija popularne serije Baywatch, koja je startala daleke 1989. godine.

Posebno je očito da se neki filmovi nanovo snimaju očito s ciljem političke i ideološke propagande, naprasnim mijenjanjem etniciteta i spola glavnih likova, sve kako bi filmovi bili manje „bijeli“ i manje „muški“.

Iako je trend snimanja remake-ova dijelomično bio uspješan, isto tako je za mnoge holivudske studije, upravo one koji se bave spomenutom propagandom, bio poguban.

Prošle godine je tako remake Istjerivača duhova s kompletno ženskom, moglo bi se slobodno reći, feminističkom postavom, bio totalni neuspjeh, uprihodivši 128 milijuna dolara u odnosu na 144 milijuna uloženih u snimanje filma.

Autor: Tribun