Iako je istospolnim parovima dopušteno da se vjenčaju u Švedskoj crkvi od 2009. godine, ne postoji obveza da svećenici pristanu obaviti takvu ceremoniju. Odbijanje vjenčanja pravo je koje mnogi crkveni političari i aktivisti nastoje ukloniti.

Otvoreno homoseksualni svećenik Lars Gårdfeldt iz župe Carl Johan u Göteborgu odbio je vjenčati heteroseksualne parove.

Lars Gårdfeldt pritom se pozvao na pravo pojedinog svećenika da ne vjenča par u slučaju prigovora savjesti.

Švedska crkva trenutno dopušta pojedinim svećenicima da odbiju vjenčati određene parove ako smatraju da postoji proble. To je tipično ilustrirano bilo kojom od strana koje su bile pijane ili pod utjecajem droga, ali može uključivati ​​i homoseksualnost, što pojedini svećenik ne mora nužno odobravati.

“Onda se ista stvar mora odnositi na mene kao homoseksualnog svećenika”, objasnio je Lars Gårdfeldt za Švedski radio. “Onda moram imati pravo odbiti heteroseksualne parove”.

Prema vlastitom priznanju, 56-godišnji Gårfeldt želi “pokazati apsurd odbijanja braka dvije odrasle osobe”.

“Želim popraviti raspravu. Ne bismo trebali zapošljavati nove svećenike koji su protiv homoseksualaca. Ne bismo trebali zaređivati ​​nove svećenike koji prenose ideju da su homoseksualci inferiorni ljudi”, rekao je Gårfeldt za novine Expressen.

Oglas:

S više od 5 milijuna vjernika, Švedska crkva najveća je europska luteranska denominacija. Nekada državna crkva, poznata je po svom liberalnom stavu prema društvenim pitanjima, uključujući žestoku podršku feminizmu, seksualnim manjinama i imigrantima, kao i po tome što je zaredila prvog otvoreno lezbijskog biskupa na svijetu.

Gårdfeldt je poznat kao dugogodišnji LGBT aktivist. Prethodno se kandidirao za parlament sa strankom Feministička inicijativa, a napisao je i roman s erotskim scenama.