Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otkrila je da je od 2012. godine više od 40.000 osoba doživjelo ozbiljne reakcije zbog uzimanja hormonskog blokatora Luprona, dok je barem 6.370 osoba umrlo od 2014. godine zbog uzimanja lijeka.

Iako se radi o lijeku protiv protiv raka prostate, Lupron se djeci koju su uspjeli uvjeriti da su transrodne osobe, propisuje za odgađanje puberteta i hormonalnu promjenu spola. U samo posljednjih pet godina, Lupron je prema izvješću FDA uzrokovao 25.000 ozbiljnih reakcija.

Iako se radi o lijeku za liječenje raka prostate, on se sve češće koristi i kod djece za odgađanje puberteta, iako za to nije predviđen. Lupron može uzrokovati nepopravljivu štetu endokrinom sustavu koji je odgovoran za proizvodnju spolnih hormona.

U normalnim uvjetima endokrinolozi bi dijagnosticirali i liječili stanje koje se pojavljuje primjenom ovog lijeka, ali kod transrodne djece liječnici namjerno dovode djecu u to bolesno stanje“, rekao je Michael Laidlaw, kalifornijski endokrinolog.

Dok transrodni aktivisti tvrde da Lupron i slični lijekovi samo služe kao svijevrsna pauza u spolnom razvoju, te da su u potpunosti sigurni, podaci tvrde drukčije. Smanjenjem protoka testosterona kroz prostatu Lupron postaje opasan endokrini disruptor, posebno kod djece.

S obzirom da je Lupron osmišljen zbog raka prostate, to je jedino za što bi trebao biti propisivan, a ne za psihološka stanja kao što je takozvana rodna disforija, čime djecu lišava hormona koji su im prijeko potrebni za normalan razvoj.

Profiterstvo farmaceutske industrije: Promjenom spola do doživotne ovisnosti o lijekovima

Rodna disforija nije endokrina bolest, već psihološka, te bi kao takva trebala biti tretirana s odgovarajućom psihološkom skrbi. No primjenom ovakvih lijekova koji blokiraju hormone i davanjem umjetnih hormona djeci ona postaje endokrina bolest“, objasnio je Laidlaw.

Samo u SAD-u su recepti za Lupron tijekom 2017. godine proizvođaču, farmaceutskom divu AbbVie, uprihodili 669 milijuna dolara.