„Hrana za mršavljenje“ često zavarava

Proizvođači hrane i vladine agencije konzistentno zavaravaju potrošače već godinama glede kalorijske vrijednosti hrane, barem prema mišljenju nutricionista. Ljudi koji broje kalorije kako bi smršavili ne shvaćaju da je službeni sustav procjene kalorijske vrijednosti hrane ozbiljno manjkav i ne pruža točne podatke glede količine energije koja se nalazi u hrani.

Proizvođači hrane, primjerice, ne uzimaju u obzir kalorijsku vrijednost vlakana u hrani. Neki proizvodi koji su bogati vlaknima prodaju se kao niskokalorični proizvodi, te mogu sadržavati čak do 25% više kalorija nego što stoji na deklaraciji, što ujedno znači da i debljaju više nego što se čini“, kaže Geoffrey Livesey, nezavisni britanski nutricionist, bivši savjetnik UN-ove Organizacije za hranu i agrikulturu.

Problem je u tome što sustav nije uzeo u obzir vlakna, koja mogu imati značajan utjecaj na energetski sastav hrane. Stari sustav daje nam samo grube kalorijske vrijednosti. U Velikoj Britaniji nemamo određenu vrijednost za vlakna, tako da se kalorijske vrijednosti hrane prikazuju nižima nego što jesu. Potrošači unose više kalorija nego što misle, posebice u hrani koja je bogata vlaknima. Kada ljudi jedu ‘muesli’, to je zdrava hrana, međutim često zapravo dobivaju na težini“, dodao je.

Potrošači nesvjesno unose višak kalorija kroz vlakna već desetljećima, jer sustav procjene kalorija postoji još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nisu samo vlakna ta koja unose pomutnju. Znanstvenici također znaju već godinama da kalorijska vrijednost na deklaracijama prehrambenih proizvoda ne uzima u obzir energiju koju tijelo troši na hranjenje i probavljanje određene vrste hrane“, kaže Richard Wrangham sa sveučilišta Harvard.

Službene procjene kalorijskih vrijednosti ne uzimaju također niti u obzir način pripreme hrane, jeli hrana kuhana ili sirova, ali znanstvenici znaju da sirova hrana daje manje kalorija jer tijelo troši više energije da ju probavi, razlika može biti i do 30%“, kaže profesor Wrangham.