“Drske djevojke” je naziv francuskog crtanog serijala koji se prikazuje na HRT3, a u kojem se u subotu emitirala epizoda u kojoj se prikazuje muškarac koji prolazi kroz proces promjene spola. Ista epizoda prikazana je taj dan pet puta.

“Što mi je?” postavlja pitanje muškarac u crtiću.

“Imaš spolne osobine muškarca, ali žena si. To je to. Medicina ti može pomoći feminizirati tijelo. No neće biti lako”, odgovara drugi liječnik.

“Ovako ne mogu dalje. Učinimo to! Svijet me vidi kakva jesam. Vrijeme je za promjenu spola”, zaključuje prvi muškarac.

Serijal Drske djevojke snimljen je prema stripu Culottees, koji govori o snažnim ženama koje su navodno mijenjale povijest, mada očito i o pojedinim muškarcima koji su mijenjali spol. Sporna epizoda crtića govori o Christine Jorgensen, rođenoj kao George William Jorgensen, 30. svibnja 1926. godine u New Yorku.

Christine, iliti George, je bila prva transrodna osoba u povijesti koja je izravno progovorila o svojoj tranziciji kroz koju je prošla tijekom 1950-ih godina.

Prikazivanje ove epizode izazvalo je brojne reakcije gledatelja, posebno zabrinutih zbog potencijalnog utjecaja na djecu.

“Napominjemo da je serijal Drske djevojke namijenjen općoj populaciji – iznad 8 godina – i nije emitiran u sklopu dječjeg programa Juhuhu”, poručili su s HRT-a.

“Također, uredništvo HTV-a naglašava da je riječ o visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode.”