Hrvanje s hobotnicama je nekoć bio iznimno popularan sport

Kroz povijest su se pojavljivali razni sportovi i natjecanja koja su s vremenom napuštena jer su postala nepopularna, nesigurna ili su pak zahtjevala patnju životinja. Neki od primjera su dvoboji pištoljima, lov na golubove, solo sinhronizirano plivanje ili pak potezanje konopa.

Između ostalih, postojao je i jedan sport, odnosno natjecanje koje je na prvi pogled bilo prilično zanimljivo za gledatelje, no istovremeno potpuno apsurdno i opasno za natjecatelje. Taj sport zvao se hrvanje s hobotnicama, i radilo se točno o tome o čemu naziv govori, a svojevremeno je čak bilo poprilično popularno u SAD-u sredinom prošlog stoljeća.

Prvi spomen hrvanja s hobotnicama datira iz 1949. godine, iz časopisa Mechanic Illustrated. Članak pod nazivom „Hrvanje s hobotnicama je moj hobi“, napisao je Wilmond Menard, koji opisuje svoj put na Tahiti gdje se priključio lokalnim ribolovcima u lovu na velike hobotnice.

Sport je postao iznimno popularan šezdesetih godina prošlog stoljeća, posebno na zapadnoj obali SAD-a. Čak je postojalo i svjetsko prvenstvo u ovom natjecanju, koje se organiziralo u Puget Soundu.

Događaj je gledalo oko 5.000 ljudi i prenosile su ga TV kuće. Nagrade su dobivali pojedinci ili timovi koji bi uhvatili najveću hobotnicu. Ulovljena životinja potom bi bila puštena natrag u more, predana u akvarij ili jednostavno pojedena.

Najveće natjecanje održano je 1963. godine u Tacomi, gdje je sudjelovalo 111 ronioca. 25 divovskih pacifičkih hobotnica ulovljeno je tog dana, s težinama od 2 do 26 kilograma.

Disciplina se sastojala od tima ronioca koji bi zaronili na dubine do dvadesetak metara, gdje bi pronašli hobotnicu na dnu ili u rupi. Timovi su se sastojali od 2 do 3 osobe koje su nastojale izvući hobotnicu na površinu dok se istodobno pokušavaju osloboditi njenih snažnih pipaka.

Pipci su predstavljali veliku opasnost za ronioce, te je ponekad trebalo dosta vremena da se životinja izvuče na površinu. Kad bi ju izvukli, hobotnica bi se izvagala, a tim s najvećim ulovom bi pobjedio.

Sredinom šezdesetih polako je opao interes za ovaj sport, a konačan udarac zadala je savezna država Washington koja je zakonom zabranila „maltretiranje hobotnica“.

Autor: Ivica Mandekić