Britanska vlada objavila je da će hrvatskim državljanima nakon lipnja ove godine produžiti mogućnost privremenog rada u toj zemlji, te da će svi koji dođu raditi i živjeti u Velikoj Britaniji do okončanja tranzicijskog razdoblja izlaska te zemlje iz Europske Unije, moći za stalno ostati u Velikoj Britaniji.

Obavijestiti ćemo hrvatsku vladu i Europsku Komisiju o odluci da ukinemo restrikcije za hrvatske državljane koji dolaze raditi u Veliku Britaniju nakon 30. lipnja ove godine“, izjavila je ministrica za imigraciju Caroline Nokes.

Te restrikcije su uvijek bile privremenog karaktera, te bi zakonski bilo opravdano produljiti ih samo zbog ekonomskih razloga koji bi u suprotnom mogli poremetiti naše tržište rada.

Proučili smo situaciju i zaključili da takvih opravdanih razloga nema. Britansko tržište rada je snažno, a priljev radnika iz Hrvatske je nizak.

Nokes je potvrdila da će Hrvati koji se u Velikoj Britaniji nađu nakon okončanja tranzicijskog razdoblja izlaska te zemlje iz EU „moći zatražiti i dobiti zaposlenje u Velikoj Britaniji kao i građani svih drugih zemalja članica“.

To znači da će hrvatski državljani moći zatražiti boravak u toj zemlji kao i državljani drugih zemalja članica EU. S obzirom na sve veći trend odlaska radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske, to bi moglo značiti da ćemo do kraja 2020. godine vidjeti značajniji odlazak Hrvata upravo u Veliku Britaniju.

IZVORBreitbart