Hrvati među deset najvećih pivopija u svijetu

Globalna potrošnja piva premašila je 185 milijuna kilolitara u 2021. godini, dovoljno da se napuni više od 74.000 olimpijskih bazena.

Svaka regija u svijetu povećala je ukupnu potrošnju piva u 2021. u usporedbi s 2020., pri čemu je globalna potrošnja porasla za 4%.

Azija drži 31% udjela u svjetskom tržištu piva, ostajući najveća svjetska regija potrošnje piva u posljednjih 14 godina. Kinezi su bili najveći konzumenti piva 19. godinu zaredom. Kina je također bila vodeći proizvođač piva u 2022., a slijede je Sjedinjene Države.

No po pitanju potrošnje piva po glavi stanovnika, manje države, poglavito europske, tu dolaze do izražaja, a među njima i Hrvatska. Kada se ispituje potrošnja piva po glavi stanovnika, Azija zaostaje za Europom. Zapravo, devet od 10 najvećih potrošača piva po glavi stanovnika su europske nacije, s iznimkom afričke države Namibije u kojoj je tradicija ispijanja pive ostatak njemačkog utjecaja iz kolonijalnih vremena.

Češka i dalje ostaje vodeća zemlja u ispijanju piva po glavi stanovnika već 29. godinu. U 2021. prosječni Čeh popio je više od 184 litre piva, a slijede Austrija i Litva. Na desetom mjestu po konzumaciji piva u svijetu nalazi se Hrvatska. Hrvati godišnje u prosjeku popiju 82,4 litre piva.

Autor: Ivica Mandekić