Istraživačka agencija Gallup objavila je rezultate istraživanja tolerancije, odnosno prihvaćanja imigranata među općom populacijom. Prema tom istraživanju, Hrvati se nalaze među narodima koji najmanje prihvaćaju imigrante.

Gallup je 2016. godine nakon migrantske krize koja je pogodila Europsku uniju, osmislio indeks prihvaćanja migranata, temeljen na stavovima o življenju migranata o ispitanikovoj zemlji, tome kakav je stav ispitanika prema mogućnosti da mu migrant postane susjed i da oženi člana njegove obitelji.

Gallup je postavio ta tri pitanja u 140 zemalja 2016. godine, a 2019. je u istraživanje uključeno dodatnih pet zemalja sa 140 tisuća ispitanih.

Najveći indeks, 8,46 od mogućih 9, ima Kanada, dok najmanji indeks 1,46, odnosno najmanje prihvaćanje migranata postoji u Sjevernoj Makedoniji.

Iza Sjeverne Makedonije, po neprihvaćanju migranata je Mađarska, pa Srbija, dok je na četvrtom mjestu Hrvatska, čiji je indeks 1,81.

U prethodnom Gallupovom istraživanju indeks Hrvatske bio je 2,39 te je Hrvatska bila deseta po neprihvaćanju migranata, a Sjeverna Makedonija i tada je bila na prvom mjestu.

Nakon Kanade najtolerantniji su prema migrantima Islanđani, Novozelanđani, Australci, stanovnici Sierra Leonea te građani SAD-a. Od europskih zemalja među najtolerantnijima su Švedska i Irska.

Bosna i Hercegovina je zabilježila veliki pad sklonosti prihvaćanju migranata, odnosno dvanaesta je na popisu zemalja s najoštrijim trendom prema neprihvaćanju migranata.