Hrvatska i Bugarska zabilježile su najveći rast u sektoru uzgoja organskih proizvoda u EU, tvrdi Europska agencija za statistiku (Eurostat).

Dok je proizvodnja organske hrane u EU između 2012. i 2016. porasla za 18.7 posto, u Bugarskoj je ista proizvodnja zabilježila rast od čak 310 posto, dok je u Hrvatskoj zabilježen rast od 193.4 posto, navodi Eurostat u svojim statistikama.

Također se pokazalo kako Hrvatska i Bugarska imaju najveće udjele zemljišta koje prolazi pretvorbu u zemljište pogodno za uzgoj organske hrane. U Bugarskoj udio ovog zemljišta iznosi 77.5 posto, dok u Hrvatskoj iznosi gotovo 69 posto.

Jasno, zbog poznate političko-ekonomske situacije u obje zemlje, uzgajivači organske hrane suočeni su s većim preprekama u odnosu na kompetenciju iz drugih država EU.

Bugarska trenutno ima oko 7200 registriranih proizvođača organske hrane, dok je istih tijekom prošle godine u Hrvatskoj bilo oko 4750, što je oko 20 posto više nego godinu ranije.

U Hrvatskoj danas ima i sve više potražnje za organskom hranom, što domaći proizvođači ne mogu u potpunosti pokriti. Pored toga, neki proizvođači lažno reklamiraju svoje proizvode kao organske, a da pritom nemaju certifikate koji tome svjedoče. No, ipak oni registrirani imaju