Prema novom godišnjem izvješću Svjetske banke o regulativi poslovanja „Doing Business“, Hrvatska je pala sa 43. na 51. mjesto od ukupno 190 promatranih zemalja. Kao najveći problemi ističu se sporost pokretanja novih poslova i izdavanje građevinskih dozvola.

Od maksimalnih 100 DTF bodova, Hrvatska ima 71.70, dok je prošle godine taj broj iznosio 72.99.

U ove godine najveći kronični problem predstavlja izdavanje građevinskih dozvola, zbog čega je Hrvatska u toj statistici pala sa 126. na 159. mjesto. Razlog tome je taj što je umjesto dodatnih pojednostavljenja vlast uvela dodatna četiri postupka, pa proces ishodovanja traje 146 dana i košta 10 posto investicije.

Usporedbe radi, u Srbiji isti proces traje 106 dana i košta 11 posto investicije, dok u Sloveniji traje 246 dana, ali je i 3.5 puta jeftiniji.

Najveći općeniti problem je tragično spor sustav pokretanja biznisa, koji u nas traje prosječno 22.5 dana, dok u Srbiji traje 5 dana, a u Sloveniji 8. Zbog ovih rezultata u kategoriji poslovanja zabilježen je pad s 87. na 123. mjesto.

Mogućnost dizanja kredita također se pogoršala, pa je i to rezultiralo padom sa 77. na 85. mjesto.

Pad s 23. na 25. mjesto zabilježen je i u kategoriji realizacije ugovora, dok po pitanju inozemne trgovine imamo maksimanlnih 100 bodova.

Napredak je zabilježen i po pitanju dostupnosti električne energije (sa 75. na 61. mjesto) te po pitanju plaćanja poreza, pri čemu je ipak zabilježen pad u odnosu na 2016.

Vodeći na ljestvici je i dalje Novi Zeland, a slijede ga Singapur te Danska. Potom slijede Hong Kong, Južna Koreja te Gruzija na 6. mjestu. Na 7. mjestu je Norveška, nakon koje slijede SAD te Velika Britanija. Među prvih 10 našla se i Makedonija iza koje se nalazi – Švedska.

Njemačka je zauzela 24. poziciju, a Slovenija 40. Od Hrvatske su bolje plasirane Crna Gora i Srbija.

Premda ovakve liste ne dočaravaju ukupno stanje poslovanja i gospodarstva, one su vrlo jasan pokazatelj kako zaostali birokratski sustav koči gospodarski i poslovni razvoj ionako utučene zemlje u kojoj nas sve manje želi ostati.