Do trenutka pisanja ovog članka, u Hrvatskoj je trenutno umrlo 13 osoba kojima je ustanovljeno da su bile zaražene korona virusom. Ovdje vam donosimo uvid u starost svih preminulih i njihov prethodno zdravstveno stanje.

Prva žrtva korona virusa u Hrvatskoj bio je istarski ugostitelj Anton Kernjus koji je umro u 70. godini života, a prema riječima njegove obitelji nije bolovao od kroničnih bolesti. Bitno je napomenuti da je Kernjus umro kod kuće jer nije na vrijeme hospitaliziran, te je logično zaključiti da u vrijeme svojih posljednjih dana nije imao pravovaljanu zdravstvenu skrb, što je zasigurno pogodovalo njegovom smrtnom ishodu.

Druga žrtva epidemije u Hrvatskoj bio je 74-godišnji Zagrepčanin, za kojeg je potvrđeno da je od ranije onkološki bolesnik koji se liječio od neke zloćudne bolesti.

Treća žrtva također je bila onkološki bolesnik, a radi se o ženi od 65 godina iz Slavonskog Broda.

[do_widget id=text-53]

Četvrta žrtva bila je bolesnica iz Pule koja je preminula u dobi od 92 godine sa značajnim komorbiditetom, što znači da bolovala od više bolesti odjednom.

Peti slučaj smrti od korona virusa bio je Karlovčanin star 60 godina i prema riječima obitelji nije bolovao od kroničnih bolesti, naprotiv, vodio je zdrav život.

U šestom slučaju radilo se o 84-godišnjem muškarcu koji je umro u Zagrebu, a liječio se od posljedica moždanog udara, te je inače bio lošeg zdravstvenog stanja.

Sedma žrtva korona virusa također je bio muškarac koji je preminuo u Zagrebu, a imao je 90 godina, te je prema riječima liječnika bolovao od nekoliko kroničnih bolesti.

Dan kasnije objavljeno je da je u istoj bolnici u Zagrebu preminula i žena stara 85 godina s puno ranijih kroničnih patoloških stanja.

Gotovo svi umrli od epidemije u Italiji imali su prethodnih zdravstvenih problema, prosječna dob 80 godina

Deveta, deseta, jedanaesta i dvanaesta žrtva dolaze iz Osijeka, a umrle su u starosti od 92, 85, 78 i 71 godine. Sve četiri osobe bile su kronični bolesnici s različitim dijagnozama, od srčanih poteškoća, kroničnog zatajenja bubrega do pneumonije.

Noćas je u Zadru preminula i trinaesta žrtva korona virusa, a radi se o 88-godišnjem muškarcu, također kroničnom bolesniku.

Uzevši u obzir da su samo prva i treća žrtva prije oboljenja od korona virusa bile zdrave, odnosno nisu imale postojeća kronična ili akutna oboljenja, dolazimo do izračuna da je 85 posto osoba preminulih u Hrvatskoj već bilo značajno narušenog zdravlja prije nego su se zarazili korona virusom.

Također, izračunom aritmetičke sredine starosti svih 13 žrtava, dolazimo do računice da je prosječna starost preminulih 79,54 godina, što se trenutno poklapa s prosječnom starosti preminulih i u susjednoj Italiji, o čemu smo izvijestili pred dva tjedna.