Prema službenim podacima, Hrvatska je prošle godine ostvarila proračunski suficit od 0.2 posto BDP-a, piše Poslovni dnevnik.

Time smo se navodno svrstali uz bok Austriji, koja je imala niži suficit u visini 0.1 posto BDP-a. Usporedbe radi, Luksemburg je imao najveći suficit od 2.4 posto BDP-a.

Proračunski suficit ima još 12 zemalja EU, među kojima su Danska, Slovenija, Češka, Švedska, Grčka, Nizozemska, Njemačka, Belgija i Malta.

Oglas:

       

Nasuprot tome, zemlje kao što su Rumunjska i Cipar imale su najveći proračunski manjak. Rumunjska sa tri posto, dok je Cipar dalekih 4.8 posto u minusu.

Najveći dio takozvanog „javnog duga“ ovisno o BDP-u i dalje ima Grčka (181.1%), a slijede Italija (132%), Portugal (121.5%) i Cipar (102.5%). Najmanji „javni dug“ imaju Estonija (8.4%), Luksemburg (21.4%), Bugarska (22.6%) te Češka s 32.7 posto.

Hrvatski „javni dug“ činio je prošle godine 74.6 posto te danas iznosi oko 284.7 milijardi kuna.

Iako se naizgled čini kako se financijski stanje popravlja, ono je izrazito daleko od realnog i održivog, a gledano kroz demografiju i funkcioniranje državnih institucija, svakako je katastrofalno loše.

Prema izvještaju portala Novi list, s trenutno donesenim nedavnim mjerama, mirovine budućih generacija će biti još niže, kao i izdvajanja za već urušeno zdravstvo.