Prema izjavama vodećih ljudi iz politike i vojske, Hrvatska se priprema za finalizaciju nabavke novog stožernog broda za ratnu mornaricu koji bi bio dvostruko veći od naših postojećih raketnih topovnjača, a pripadao bi klasi korveta.

Nabavku takvog broda najavio je premijer Plenković tijekom svog govora u Kninu, kao i načelnik glavnog stožera Robert Hranj još prošle godine.

Prema dostupnim saznanjima, ide se u dobavu novog broda, a moguće je da isti bude građen u Hrvatskoj. Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj krajem prošle godine najavio je nabavu višenamjenskog broda lake korvete koja bi bila namijenjena površinskom, protupodmorničkom te protuzračnom i proturaketnom ratovanju, a koja bi bila u stanju ploviti i van Jadranskog mora.

Iako su za gradnju zainteresirana i strana brodogradilišta, u Brodosplitu se nadaju da bi upravo oni mogli dobiti posao, te smatraju da projekt njihove sestrinske tvrtke Marine and Energy Solutions DIV kojeg već imaju spremnog ima prednost upravo zato što bi aktivirao hrvatsku industriju, te bio značajno jeftiniji od strane konkurencije.

Oni su još prošle godine predstavili svoj idejni projekt, u kojem je prikazana korveta u punoj operativnoj funkciji i cijena takvog broda na tržištu EU kreće se između 400 i 500 milijuna eura, dok bi u slučaju domaće izgradnje ta cijena bila znatno povoljnija.

Taj brod bi bio dugačak 90,7 metara, širine 13,2 metra, a predviđeno je modularno opremanje s protubrodskim, protuzračnim i protupodmorničkim naoružanjem i senzorima. Brod će biti opremljen jednom presretačkom brzom brodicom i mornaričkim helikopterom.

Imao bi 12 silosa za vertikalno ispaljivanje protuzračnih projektila, potom dva lansera s po dvije rakete za protubrodsko djelovanje, kao i blisku protuzrakoplovnu i proturaketnu obranu,te protupodmorničko djelovanje torpedima.

Predviđen je i smještaj bespilotne letjelice, te pramčani top kalibra 76 milimetara, dva daljinski upravljiva topa kalibra 30 mm, te dvije teške strojnice kalibra 12,7 mm.

Autor: Ivica Mandekić