Hrvatska reprezentacija odbila klečati za rasistički BLM pokret

Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je odigrala posljednju prijateljsku utakmicu prije početka Europskog nogometnog prvenstva. Iako su utakmicu protiv Belgije izgubili s 1 : 0, hrvatski reprezentativci ostali su zapamćeni po tome što su odbili prije početka utakmice kleknuti u čast rasističkog crnačkog pokreta Black Lives Matter.

Za razliku od Belgijanaca koji su odlučili klečati, kao što je trend u posljednje vrijeme kod mnogih zapadnoeuropskih reprezentacija, Hrvati su ostali stajati.

Posebno je zanimljivo da se kamera gotovo isključivo fokusirala na Belgijance koji kleče, ignorirajući hrvatski neposluh, očito iz razloga da se ne vidi kako postoje sportaši koji nemaju kmetovski mentalitet. Unatoč tome, u jednom trenutku je kamera prikazala obje strane gdje se moglo vidjeti kako čitava hrvatska strana stoji, dok belgijska kleči na koljenima.

Iako su FIFA i UEFA zabranile isticanje političkih poruka na nogometnim terenima, to očito ne vrijedi za iskazivanje podrške rasističkom pokretu koji je posljednjih godina izazivao nerede, nasilje i palež diljem SAD-a i dijela europskih zemalja.