Opće je poznato da se u Hrvatskoj sve manje mladih obitelji odlučuje na roditeljstvo, što zbog modernog načina shvaćanja života, što zbog financijske nemogućnosti i nesigurnih radnih odnosa. No jedna hrvatska tvrtka u posljednje vrijeme bitno odskače od prosječnog viđenja odnosa poslodavca prema obiteljskom životu svojih zaposlenika.

Riječ je o splitskom Brodosplitu, koji je dio DIV grupe, a čiji su zaposlenici u posljednje dvije godine postali roditelji čak 144 mališana. Ovaj natalitetni skok djelomično je uslijedio nakon uvođenja internih pronatalitetnih mjera za koje je zaslužan vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, koji je i sam otac devetero djece. Debeljak kaže kako se na ovu odluku odlučio s ciljem davanja doprinosa poboljšanju ukupne demografske slike radi očuvanja zaposleničkog kadra, kao i privlačenja novih radnika.

Svim zaposlenicima DIV Grupe za svako novorođeno dijete se isplaćuje neto iznos od 5.000 kuna, a u slučaju da oba roditelja rade u tvrtci iznos se udvostručuje.

Roditeljima troje i više malodobne djece daje se poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete, što kroz razdoblje odrastanja i podizanja djece od strane roditelja iznosi ukupno oko 40.000 kuna po svakom roditelju, ili ukupno 80.000 kuna ako su oba roditelja zaposlena u tvrtci.

Također u slučaju redovnog studiranja pojedinog djeteta dobna granica se za tu mjeru pomiče s 18 godina na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja. Svake godine za blagdan sv. Nikole sva djeca do 15 godina daruju se u najvećem neoporezivom iznosu. Oboljeloj djeci zaposlenika doniraju se potrebna sredstva za podmirivanje dodatnih troškova povezanih s liječenjem.

U Brodosplitu svakodnevno radi preko 2.200 radnika, a uvedene mjere pozitivno su utjecale da se mnogi radnici odluče za proširivanje obitelji.

U DIV Grupi također svaka radnica koja ostane trudna automatski dobije ugovor na neodređeno ukoliko se prije toga nalazila na ugovoru na određeno.

Hoće li ova lijepa ideja dugoročno zaživjeti ili se samo radi o kratkoročnom marketinškom pothvatu, tek ostaje za vidjeti.